TERVEYDESTÄ HUOLEHTIMINEN VOI KÄÄNTYÄ STRESSAAVAKSI

30.05.2017 11:161 vuosi sitten

 

Elän juuri nyt sellaisia hetkiä toimistotyössä, jolloin on hektistä. Asiakkailla on kiire, kun lomat ovat tulossa ja kaikki pitäisi saada hirveällä tohinalla valmiiksi kuukaudessa ennen juhannusta. Stressaavissa elämänhetkissä lähden normaalisti harrastamaan jonkinsortin liikuntaa tai joogaa tai meditoin, jotta elimistö ja mieli tulisi jälleen tasapainoisemmaksi. Mutta mitä sitten pitäisi tehdä, kun sportti, jooga ja muu terveydestä huolehtiminen tuntuukin stressaavalta ja tuntuu että kuorma vain kasvaa?

Monella meistä on tapana tehdä välillä sellaisia tavoitteita oman terveyden suhteen (minä mukaan lukien), jotka ovat usein liian vaativia ja liian kaukana sen hetkisestä todellisuudesta. Me emme osaa luoda juuri sopivia tavoitteita oikeassa mittasuhteessa sopiviksi. Alunperin hyvää tarkoittavat tavoitteet voivatkin kääntyä itseään vastaan ja luoda tunnetta jatkuvasta eteenpäin taistelemisesta, aiheuttava turhia jännitteitä ja ahdistusta. Miten tästä voisi päästä eroon? Ensin pitää kurkistaa peiliin ja kysyä itseltään, ovatko omat tavoitteet tällä hetkellä realistisia ja sellaisia, joita kykenen hallitsemaan.

 

Jos sanoo itselleen tavoitteeksi: "tällä viikolla treenaan kovemmin" tai "syön terveellisemmin" tai "nyt pudotan pari kiloa", tavoitteet ovat liian yleisiä ja antavat vain pienen paineen tunteen sille, että jotain tulisi tehdä. Kun tavoitteeseen ei pääse, tulee ahdistus. Tässä on muutama vinkki siihen, miten itse pyrin kohti tavoitteitani:

 

1. Pidä yllä hyvinvointikalenteria ja ole yksityiskohtainen


Kun olen ensin rakentanut työkalenterini viikoittain, merkkaan sen jälkeen siihen kaikki tulevan viikon treenit. Lisäksi merkitsen kalenteriin ylös meditointipäivät sekä lisään mukaan positiivisia ajatuksia. On tärkeää miettiä yksityiskohtia. Miten treenaan kovemmin tällä viikolla, jos minulla on siihen aikaa tai mitä syön, jotta söisin terveellisemmin? Minkälaisia muutoksia minun tulee tehdä, jotta voisin pudottaa pari kiloa? Terveellisestä elämästä on helpompaa pitää kiinni, jos tekee selkeitä suunnitelmia.

 

2. Älä tee kalenterista kuitenkaan liian ahdasta, ole realistinen

 

Joskus on sellaisia työviikkoja, etten kertakaikkiaan ehdi treenata tai joogata niin paljon kuin haluaisin. Meditoiminenkin takkuaa. Aiemmin niinäkin viikkoina kun oli paljon töitä, kävin myös kovassa tahdissa salilla treenaamassa sekä joogasin dynaamisia harjoituksia. Lisäksi pidin jatkuvasti kiinni tarkasta ruokavaliosta. Se kaikki kääntyi lopulta minua vastaan. Nyt jos työviikko näyttää raskaalta, suunnittelen treenit ja muun hyvinvoinnin niin, etten treenaa liian raskaasti. Mietin onko minusta mukavaa mennä liikkumaan töiden jälkeen vai lähdenkö suorittamaan hyvinvointia? Jos kalenteriin on merkitty rankempi treeni, vaihdan treenin vähän kevyempään (tai vaan meditoin) jos työpäivä on ollut raskas. Enkä syytä itseäni jos en rehkikään kiloja pois.

 

3. Luo hyvinvointisi JUURI SINULLE SOPIVAKSI

 

Pahin virhe minkä voi tehdä, on verrata itseään muihin. Minulla onneksi (!) on ilo sanoa, että koitan parhaimmalla mahdollisella tavalla toteuttaa tätä. Fitness-buumi iski minuun parisen vuotta sitten, tosin koin kilpailevani silloin oman peilikuvani kanssa. Ei ole mahdollista ylläpitää parikymppisen fitness-kehoa, jos elää tavallisen työssäkäyvän elämää. Kovalla treenillä hankitun kehon ylläpitäminen vie hirveästi aikaa ja raastaa aivoja, eikä normaali terveellinen ihminen näytä fitness-keholta. Hän näyttää säteilevältä itseltään, on normaalipainoinen ja seesteisen iloinen. Tee siis sellaisia hyvinvointitavoitteita, jotka sopivat juuri sinulle ja joita SINÄ haluat. Ne voivat olla kävelyä luonnossa, spinning-tunti kerran viikoaa, rauhalliset pyörälenkit, jooga, muokkaustunti, yksi suklaapala päivässä, meditaatio ja suukottelu. Mitä vaan mistä tulee itselle hyvä olo.

 

4. Mieti milloin ja missä treenaat

 

Ahdas ja ikkunaton liikuntasali, missä ilma ei liiku? Se voi olla joskus innostavaa, kun pystyy keskittymään pelkästään treeniin ja mukana on kokonainen ryhmä samanhenkisiä ihmisiä. Mutta silloin kun on itse stressaantunut, olisi hyvä vapauttaa mieli. Hyvän mielenterveyden kannalta olisikin tarpeellista antaa itselleen jotain "vapauttavaa". Silloin lähden mieluummin ulos lenkille, nauttimaan tuulesta, raikkaasta ilmasta, vihreydestä ja meren aalloista, missä saan juosta yksin omassa tahdissa ilman muiden energioita. Voin välillä pysähtyä nappaamaan vaikkapa valokuvan jos haluan, enkä suorita liikaa lenkkiäkään. Ja kaikkein tärkeintä on levätä silloin, kun mieli ja keho kaipaavat lepoa. Älä syötä aivoille liikaa kortisolia, anna sille mahdollisuus lepoon.

Siinäpä sellaisia vinkkejä! Toivottavasti saat niistä jotain irti. 

Muista, että jokainen meistä on yksilö, eikä ole sellaista treeniä joka sopii täydellisesti jokasorkalle. Haluan itse antaa kaikkien ihmisten olla juuri sellaisia kuin he ovat, aitoja itsejään ja jokainen on kaunis juuri sellaisena kuin on. Aina ei voi, pysty tai ehdi olla fitness-guru. Olen jopa hiukan alkanut karsastaa ihmisiä, jotka haluavat näyttää liian täydellisiltä. Heissä ei näy ilo. 

 

Terveellisempää on olla sellainen kuin on, nauttien liikunnasta ja hyvinvoinnista juuri niin kuin se milloinkin on mahdollista!

Kirjoittaja: Sanna Mämmi, joogaopettaja 200RYT, Mindfulness –ohjaaja, hyvinvointivalmentaja

 

 

 

Blogit

Liikunta on lääke moneen asiaan

En voisi kuvitella elämääni ilman liikuntaa. Aiemmin olin kova suorittamaan ja treenasin kovaa. Nyt pikkuhiljaa siirtyessä lähemmäs keski-ikää, olen rauhoittumaan päin. Välillä huomaan, ettei kiinnostaisi yhtään lähteä liikkumaan rasittavan työpäivän päätteeksi. Liikunkin siitä syystä oman senhetki...

09.08.2017 12:031 vuosi sitten

Tie pysyvämpään terveyteen ja onnellisuuteen säilyy niillä, jotka osaavat leikkiä

Muistatko välitunnit koulussa? Se oli se hetki, jolloin kello pärähti soimaan, jätettiin kaikki siihen paikkaan ja juostiin ulos kavereiden kanssa leikkimään hetkeksi. Välitunnilla keksittiin hetken ajan kaikenlaista villiä ja seikkailunomaista, kokeiltiin kaikenlaista hassua. Liikuttiin, juostiin j...

17.07.2017 18:111 vuosi sitten

TERVEYDESTÄ HUOLEHTIMINEN VOI KÄÄNTYÄ STRESSAAVAKSI

Elän juuri nyt sellaisia hetkiä toimistotyössä, jolloin on hektistä. Asiakkailla on kiire, kun lomat ovat tulossa ja kaikki pitäisi saada hirveällä tohinalla valmiiksi kuukaudessa ennen juhannusta. Stressaavissa elämänhetkissä lähden normaalisti harrastamaan jonkinsortin liikuntaa tai joogaa tai me...

30.05.2017 11:161 vuosi sitten