Liikunta on lääke moneen asiaan

09.08.2017 12:031 vuosi sitten

En voisi kuvitella elämääni ilman liikuntaa. Aiemmin olin kova suorittamaan ja treenasin kovaa. Nyt pikkuhiljaa siirtyessä lähemmäs keski-ikää, olen rauhoittumaan päin. Välillä huomaan, ettei kiinnostaisi yhtään lähteä liikkumaan rasittavan työpäivän päätteeksi. Liikunkin siitä syystä oman senhetkisen vointini mukaan. Lähden usein liikkeelle vaikka vähän väsyttää ja huomaan hetken päästä liikkuvani intoa täynnä. Toisinaan tuntuu, ettei jaksa ollenkaan ja silloin en suorita hikipäässä vaan rauhallisesti tunnustellen. 

Se millä asenteella lähtee liikkumaan, on suuri merkitys. Jos liikunta on jatkuvaa puurtamista ja suorittamista, siitä loppuu jossain vaiheessa ilo. Ilon sijaan liikunta alkaakin lopulta tuntua taistelulta. Siitä tulee stressaavaa. Miksi ihmeessä jatkuvasti haluaisi lähteä suorittamaan ja stressaamaan? Omasta hyvinvoinnistaan huolehtimisen tulisi tuntua vapauttavalta ja iloiselta, ei työltä ja puurtamiselta. Lisäksi stressi rasittaa aivoja. Liikunnan ei missään vaiheessa tulisi tuntua sellaiselta.

Itselleni liikunta on lääke. Se vie pois ahdistusta ja stressiä, se tuo voimaa ja kestävyyttä, kun osaa liikkua oikein. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huolehdin että liikun terveyteni ylläpitämiseksi enkä niinkään ulkonäön vuoksi, kuten ehkä nuorempana.

Liikunta ehkäisee:

-luukatoa, koska kehon tärähdellessä luut vahvistuvat

-lihavuutta lisäämällä aineenvaihduntaa ja energiankulutusta

-kakkostyypin diabetesta parantamalla sokeriaineenvaihduntaa

-sepelvaltimotautia suojelemalla valtimoiden toimintaa

-aivohalvausta alentamalla verenpainetta

-syöpiä vahvistamalla immuniteettia

-virtsankarkailua vahvistamalla lantionpohjalihaksia

-astman oireita tukemalla elimistön immuniteettia

-nivelvaivoja vahvistamalla niveliin liittyviä lihaksia

-vaihdevuosioireita parantamalla unenlaatua

-erektiohäiriöitä virkistämällä verenkiertoa ja mielialaa

-jännityspäänsärkyä rentouttamalla lihaksia ja purkamalla stressiä 

Lisäksi liikunta vaikuttaa voimakkaasti aivojen toimintaan. Aihetta on viime aikoina tutkittu paljon ja liikunta mahdollisesti hidastaa ikääntymisen aiheuttamia muutoksia aivoissa sekä ehkäisee Alzheimerin tautia, masennusta sekä mahdollisesti myös Parkinsonin tautia. Mitä enemmän koordinaatiokykyä liikunnassa tarvitaan, sen parempaa jumppaa myös aivoille.

Lomien jälkeen on kiva taas päästä arkirutiineihin kiinni. Töiden jälkeen puhdistamaan pää päivän töistä hyvässä jumpassa, joogassa tai spinning-tunnilla!

 

(Lähde: Hyvä Terveys, 9/2017)

Kirjoittaja on Sanna Mämmi, joogaopettaja 200RYT ja Mindfulness -perusohjaaja, joka toimii arkisin hektisessä viestintätoimistossa senioriviestintäkonsulttina. 

Blogit

Liikunta on lääke moneen asiaan

En voisi kuvitella elämääni ilman liikuntaa. Aiemmin olin kova suorittamaan ja treenasin kovaa. Nyt pikkuhiljaa siirtyessä lähemmäs keski-ikää, olen rauhoittumaan päin. Välillä huomaan, ettei kiinnostaisi yhtään lähteä liikkumaan rasittavan työpäivän päätteeksi. Liikunkin siitä syystä oman senhetki...

09.08.2017 12:031 vuosi sitten

Tie pysyvämpään terveyteen ja onnellisuuteen säilyy niillä, jotka osaavat leikkiä

Muistatko välitunnit koulussa? Se oli se hetki, jolloin kello pärähti soimaan, jätettiin kaikki siihen paikkaan ja juostiin ulos kavereiden kanssa leikkimään hetkeksi. Välitunnilla keksittiin hetken ajan kaikenlaista villiä ja seikkailunomaista, kokeiltiin kaikenlaista hassua. Liikuttiin, juostiin j...

17.07.2017 18:111 vuosi sitten

TERVEYDESTÄ HUOLEHTIMINEN VOI KÄÄNTYÄ STRESSAAVAKSI

Elän juuri nyt sellaisia hetkiä toimistotyössä, jolloin on hektistä. Asiakkailla on kiire, kun lomat ovat tulossa ja kaikki pitäisi saada hirveällä tohinalla valmiiksi kuukaudessa ennen juhannusta. Stressaavissa elämänhetkissä lähden normaalisti harrastamaan jonkinsortin liikuntaa tai joogaa tai me...

30.05.2017 11:161 vuosi sitten