Lauttasaaren ladyn blogi

MIKÄ IHMEEN TERVEYS EDELLÄ PODCAST?

Kuuntele joogaopettaja ja hyvinvointivalmentaja Sanna Mämmin uuden podcast-sarjan ensimmäinen jakso tästä. 

 

Liikunta on lääke moneen asiaan

En voisi kuvitella elämääni ilman liikuntaa. Aiemmin olin kova suorittamaan ja treenasin kovaa. Nyt pikkuhiljaa siirtyessä lähemmäs keski-ikää, olen rauhoittumaan päin. Välillä huomaan, ettei kiinnostaisi yhtään lähteä liikkumaan rasittavan työpäivän päätteeksi. Liikunkin siitä syystä oman senhetkisen vointini mukaan. Lähden usein liikkeelle vaikka vähän väsyttää ja huomaan hetken päästä liikkuvani intoa täynnä. Toisinaan tuntuu, ettei jaksa ollenkaan ja silloin en suorita hikipäässä vaan rauhallisesti tunnustellen. 

Se millä asenteella lähtee liikkumaan, on suuri merkitys. Jos liikunta on jatkuvaa puurtamista ja suorittamista, siitä loppuu jossain vaiheessa ilo. Ilon sijaan liikunta alkaakin lopulta tuntua taistelulta. Siitä tulee stressaavaa. Miksi ihmeessä jatkuvasti haluaisi lähteä suorittamaan ja stressaamaan? Omasta hyvinvoinnistaan huolehtimisen tulisi tuntua vapauttavalta ja iloiselta, ei työltä ja puurtamiselta. Lisäksi stressi rasittaa aivoja. Liikunnan ei missään vaiheessa tulisi tuntua sellaiselta.

Itselleni liikunta on lääke. Se vie pois ahdistusta ja stressiä, se tuo voimaa ja kestävyyttä, kun osaa liikkua oikein. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huolehdin että liikun terveyteni ylläpitämiseksi enkä niinkään ulkonäön vuoksi, kuten ehkä nuorempana.

Liikunta ehkäisee:

-luukatoa, koska kehon tärähdellessä luut vahvistuvat

-lihavuutta lisäämällä aineenvaihduntaa ja energiankulutusta

-kakkostyypin diabetesta parantamalla sokeriaineenvaihduntaa

-sepelvaltimotautia suojelemalla valtimoiden toimintaa

-aivohalvausta alentamalla verenpainetta

-syöpiä vahvistamalla immuniteettia

-virtsankarkailua vahvistamalla lantionpohjalihaksia

-astman oireita tukemalla elimistön immuniteettia

-nivelvaivoja vahvistamalla niveliin liittyviä lihaksia

-vaihdevuosioireita parantamalla unenlaatua

-erektiohäiriöitä virkistämällä verenkiertoa ja mielialaa

-jännityspäänsärkyä rentouttamalla lihaksia ja purkamalla stressiä 

Lisäksi liikunta vaikuttaa voimakkaasti aivojen toimintaan. Aihetta on viime aikoina tutkittu paljon ja liikunta mahdollisesti hidastaa ikääntymisen aiheuttamia muutoksia aivoissa sekä ehkäisee Alzheimerin tautia, masennusta sekä mahdollisesti myös Parkinsonin tautia. Mitä enemmän koordinaatiokykyä liikunnassa tarvitaan, sen parempaa jumppaa myös aivoille.

Lomien jälkeen on kiva taas päästä arkirutiineihin kiinni. Töiden jälkeen puhdistamaan pää päivän töistä hyvässä jumpassa, joogassa tai spinning-tunnilla!

 

(Lähde: Hyvä Terveys, 9/2017)

Kirjoittaja on Sanna Mämmi, joogaopettaja 200RYT ja Mindfulness -perusohjaaja, joka toimii arkisin hektisessä viestintätoimistossa senioriviestintäkonsulttina. 

09.08.2017 12:031 vuosi sitten

Tie pysyvämpään terveyteen ja onnellisuuteen säilyy niillä, jotka osaavat leikkiä

Mieti jos meillä nyt aikuisina olisi jotain samanlaista? Ihan hetkeksi irrottautuisit työpöydän tai jonkin muun tekemisen äärestä ja lähtisit hetkeksi irrottelemaan. Mieli piristyisi varmasti. Tuntisi pelottomuutta, kun testaisi kaikkea uutta. Tuntisi luovuutta, kun ideoisi erilaisia asioita. Ja tuntisi innostumista, kun olisi mukana leikissä. Nyt aikuisina me emme kuitenkaan enää osaa leikkiä.

Liikunta antaa kuitenkin mahdollisuuden leikkiiin. Sitä ei kannattaisi tehdä ryppyotsaisesti suorittamalla, vaan leikkisästi innostumalla. Kun treenistä tekee leikkisämpää, se tuntuu paljon innostavammalta ja liikkumiseen syntyy himo.

Tässä muutama vinkki, miten voisit sytyttää leikkisyyden itsessäsi:

1.     Leiki lasten kanssa

Jos sinulla on lapsi tai tunnet ystävän lapsen, antaudu joskus leikkimään hänen kanssaan täysillä. Peilaa heidän heittäytymistään leikkiin ja tunnustele omaa olotilaa, miltä tuntuu kun elää täysillä mukana.

2.     Vaali erilaisia asioita, joita rakastat tehdä

Mitä asioita rakastit lapsena? Mistä asioista tulit iloiseksi ja innostuneeksi? Minkälaiset asiat saavat sinut innostuneeksi nyt? Palauta mieleesi lapsuuden leikkejä ja asioita, joita rakastit tehdä. Kirjaa niitä ylös. Samalla mieti teetkö nykyisin jotain samankaltaista. Usein asiat, joita rakastit lapsena resonoivat myös aikuisena. Käytä niitä hyödyksesi.

3.     Pelaa pelejä

Heittäydy pelien maailmaan. Uskalla pelata pihapelejä, lautapelejä ja muita pelejä. Innosta itsesi nauttimaan jonkinlaisesta pelaamisesta ja antaudu sille hetkeksi. Ylläty siitä kuinka paljon pelaaminen innostaa sisäisesti.

4.     Lähde seikkailuretkelle

Seikkailuretket on tehty myös aikuisia varten. Muistatko kuinka lapsena innostuit lähtemään vaikkapa telttailemaan, ihmettelemään ulkoilmaa tai tähtiä? Tee jotain samankaltaista. Innostu jostain täysin uudesta tavasta seikkailla omassa elämässäsi ja tartu hetkeen heti kiinni. Se voi olla yö metsässä, retki extemporee jonnekin luontoon, nopea visiitti festareille. Tee välillä jotain villiä!

 

Kirjoittaja: Sanna Mämmi, joogaopettaja 200RYT, Mindfulness CFM, LCF Life Coach

17.07.2017 18:111 vuosi sitten

TERVEYDESTÄ HUOLEHTIMINEN VOI KÄÄNTYÄ STRESSAAVAKSI

 

Elän juuri nyt sellaisia hetkiä toimistotyössä, jolloin on hektistä. Asiakkailla on kiire, kun lomat ovat tulossa ja kaikki pitäisi saada hirveällä tohinalla valmiiksi kuukaudessa ennen juhannusta. Stressaavissa elämänhetkissä lähden normaalisti harrastamaan jonkinsortin liikuntaa tai joogaa tai meditoin, jotta elimistö ja mieli tulisi jälleen tasapainoisemmaksi. Mutta mitä sitten pitäisi tehdä, kun sportti, jooga ja muu terveydestä huolehtiminen tuntuukin stressaavalta ja tuntuu että kuorma vain kasvaa?

Monella meistä on tapana tehdä välillä sellaisia tavoitteita oman terveyden suhteen (minä mukaan lukien), jotka ovat usein liian vaativia ja liian kaukana sen hetkisestä todellisuudesta. Me emme osaa luoda juuri sopivia tavoitteita oikeassa mittasuhteessa sopiviksi. Alunperin hyvää tarkoittavat tavoitteet voivatkin kääntyä itseään vastaan ja luoda tunnetta jatkuvasta eteenpäin taistelemisesta, aiheuttava turhia jännitteitä ja ahdistusta. Miten tästä voisi päästä eroon? Ensin pitää kurkistaa peiliin ja kysyä itseltään, ovatko omat tavoitteet tällä hetkellä realistisia ja sellaisia, joita kykenen hallitsemaan.

 

Jos sanoo itselleen tavoitteeksi: "tällä viikolla treenaan kovemmin" tai "syön terveellisemmin" tai "nyt pudotan pari kiloa", tavoitteet ovat liian yleisiä ja antavat vain pienen paineen tunteen sille, että jotain tulisi tehdä. Kun tavoitteeseen ei pääse, tulee ahdistus. Tässä on muutama vinkki siihen, miten itse pyrin kohti tavoitteitani:

 

1. Pidä yllä hyvinvointikalenteria ja ole yksityiskohtainen


Kun olen ensin rakentanut työkalenterini viikoittain, merkkaan sen jälkeen siihen kaikki tulevan viikon treenit. Lisäksi merkitsen kalenteriin ylös meditointipäivät sekä lisään mukaan positiivisia ajatuksia. On tärkeää miettiä yksityiskohtia. Miten treenaan kovemmin tällä viikolla, jos minulla on siihen aikaa tai mitä syön, jotta söisin terveellisemmin? Minkälaisia muutoksia minun tulee tehdä, jotta voisin pudottaa pari kiloa? Terveellisestä elämästä on helpompaa pitää kiinni, jos tekee selkeitä suunnitelmia.

 

2. Älä tee kalenterista kuitenkaan liian ahdasta, ole realistinen

 

Joskus on sellaisia työviikkoja, etten kertakaikkiaan ehdi treenata tai joogata niin paljon kuin haluaisin. Meditoiminenkin takkuaa. Aiemmin niinäkin viikkoina kun oli paljon töitä, kävin myös kovassa tahdissa salilla treenaamassa sekä joogasin dynaamisia harjoituksia. Lisäksi pidin jatkuvasti kiinni tarkasta ruokavaliosta. Se kaikki kääntyi lopulta minua vastaan. Nyt jos työviikko näyttää raskaalta, suunnittelen treenit ja muun hyvinvoinnin niin, etten treenaa liian raskaasti. Mietin onko minusta mukavaa mennä liikkumaan töiden jälkeen vai lähdenkö suorittamaan hyvinvointia? Jos kalenteriin on merkitty rankempi treeni, vaihdan treenin vähän kevyempään (tai vaan meditoin) jos työpäivä on ollut raskas. Enkä syytä itseäni jos en rehkikään kiloja pois.

 

3. Luo hyvinvointisi JUURI SINULLE SOPIVAKSI

 

Pahin virhe minkä voi tehdä, on verrata itseään muihin. Minulla onneksi (!) on ilo sanoa, että koitan parhaimmalla mahdollisella tavalla toteuttaa tätä. Fitness-buumi iski minuun parisen vuotta sitten, tosin koin kilpailevani silloin oman peilikuvani kanssa. Ei ole mahdollista ylläpitää parikymppisen fitness-kehoa, jos elää tavallisen työssäkäyvän elämää. Kovalla treenillä hankitun kehon ylläpitäminen vie hirveästi aikaa ja raastaa aivoja, eikä normaali terveellinen ihminen näytä fitness-keholta. Hän näyttää säteilevältä itseltään, on normaalipainoinen ja seesteisen iloinen. Tee siis sellaisia hyvinvointitavoitteita, jotka sopivat juuri sinulle ja joita SINÄ haluat. Ne voivat olla kävelyä luonnossa, spinning-tunti kerran viikoaa, rauhalliset pyörälenkit, jooga, muokkaustunti, yksi suklaapala päivässä, meditaatio ja suukottelu. Mitä vaan mistä tulee itselle hyvä olo.

 

4. Mieti milloin ja missä treenaat

 

Ahdas ja ikkunaton liikuntasali, missä ilma ei liiku? Se voi olla joskus innostavaa, kun pystyy keskittymään pelkästään treeniin ja mukana on kokonainen ryhmä samanhenkisiä ihmisiä. Mutta silloin kun on itse stressaantunut, olisi hyvä vapauttaa mieli. Hyvän mielenterveyden kannalta olisikin tarpeellista antaa itselleen jotain "vapauttavaa". Silloin lähden mieluummin ulos lenkille, nauttimaan tuulesta, raikkaasta ilmasta, vihreydestä ja meren aalloista, missä saan juosta yksin omassa tahdissa ilman muiden energioita. Voin välillä pysähtyä nappaamaan vaikkapa valokuvan jos haluan, enkä suorita liikaa lenkkiäkään. Ja kaikkein tärkeintä on levätä silloin, kun mieli ja keho kaipaavat lepoa. Älä syötä aivoille liikaa kortisolia, anna sille mahdollisuus lepoon.

Siinäpä sellaisia vinkkejä! Toivottavasti saat niistä jotain irti. 

Muista, että jokainen meistä on yksilö, eikä ole sellaista treeniä joka sopii täydellisesti jokasorkalle. Haluan itse antaa kaikkien ihmisten olla juuri sellaisia kuin he ovat, aitoja itsejään ja jokainen on kaunis juuri sellaisena kuin on. Aina ei voi, pysty tai ehdi olla fitness-guru. Olen jopa hiukan alkanut karsastaa ihmisiä, jotka haluavat näyttää liian täydellisiltä. Heissä ei näy ilo. 

 

Terveellisempää on olla sellainen kuin on, nauttien liikunnasta ja hyvinvoinnista juuri niin kuin se milloinkin on mahdollista!

Kirjoittaja: Sanna Mämmi, joogaopettaja 200RYT, Mindfulness –ohjaaja, hyvinvointivalmentaja

 

 

 

30.05.2017 11:161 vuosi sitten

Jooga ja liikunta yhdistävät ystävyyteen

Olin torstaiaamuna aamiaisella kahvila Kuumassa Pursimiehenkadun ja Albertinkadun kulmassa. Uusi todella kiva kahvila, missä tarjoillaan myös vegaaniaamiaista. Pääset valitsemaan croissantin ja avokado-täysjyväleivän välillä sekä tavallisen mehun tai inkiväärihöysteen. Lisäksi herkullinen erikoiskahvi sekä omavalintainen turkkilainen jogurtti, vihersmoothie tai chia-puuro. Nam! Oli todella hyvä aamiainen pitkästä aikaa. Voin suositella. Avokado leivän päällä teki siitä täyttävän.

 

Olemme 2 omaan aamiaisklubiimme kuuluvaa hyvinvoinnin ympärillä työskentelevää naista, joita yhdistää ura sekä rakkaus hyvinvointia kohtaan. Piipahtelemme aamiaisilla aina silloin tällöin eri paikoissa.

 

On ollut ilo havainnoida viikonlopun aikana, miten elämään on tullut yhtäkkiä paljon uusia tuttavia ja uusia ystäviä liikunnan jo joogan kautta. Törmätessä työn kautta samanhenkisiin ihmisiin heidän kanssaan tulee juttuun, kun juttelee joogasta tai muusta hyvinvoinnista. Treenatessa ja ohjatessa joogaa tulee myös tavattua samanhenkisiä ihmisiä. Tulee juteltua heidän kanssaan liikunnan vaikutuksesta elämään.

 

Jos toivoo kokonaisvaltaista elämänmuutosta, on joskus katsottavat myös omaan lähipiiriin. Mietittävä, kuka on omaan tämänhetkiseen elämääni tärkeä henkilö ja kenestä voisin mahdollisesti päästää nyt hetkeksi irti. Joidenkin ihmisten on tarkoitus kulkea matkassamme vain hetken aikaa. Toiset voivat olla mukana koko elämän, mutta harvemmin kuitenkaan tiiviisti.

 

 

Joitain ihmisiä tapaa harvemmin, jos ollenkaan, kun ei enää jaksa juosta baareissa tai viettää illanviettoja. Ympäristö alkaa muuttua toisenlaiseksi. Me muutumme elämäntilanteidemme myötä, ei ole kovin normaalia että ihmiset pysyisivätkään yhdessä jatkuvasti. Osa ystävistä saattaa myöhemmin tulla takaisin, kun siihen on sopiva aika. Myös oma rankka elämäntilanne voi vetää uusien harrastusten ja erilaisten ihmisten pariin.

Minulle jooga on tuonut paljon tuttuja kasvoja, joihin törmään jatkuvasti kuten tänään: uusin kiva joogatuttavuuteeni joogastudiolla. Molemmat ovat alkaneet pikkuhiljaa ensin moikkailemaan tuntuen, että tuo ihminen voisi olla kiva tuntea ja hänen kanssaan saattaisi olla kiva höpöttää. Nyt sitten tänään vihdon aloimme jakaa ajatuksia joogasta. Toivotaan, että tästä syntyy uusi ystävyys. Pidänpä peukkuja itselleni. 

 

Kukaan ei tule hakemaan kotoa ja eteenpäin on lähdettävä itsenäisesti. Kukaan ei ”vedä” jumppaan, eikä kukaan ”tartu hihasta” jos kotoaan ei päättäväisesti lähde. Liikkumaan on lähdettävä itsenäisesti, se ei ole kenenkään toisen tehtävä. Harrastuksensa jokainen etsii itse. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on oltava jokaisen omalla vastuulla.

 

Parhaiten oikeanlaisia ihmisiä löytyy sellaisista paikoista, joissa itse haluaa aikaansa viettää. On uskallettava avata suunsa, eikä käpertyä oman mattonsa nurkkaan ja tutkia varpaitaan. Kehu toisen joogapantseja, värikästä toppia tai kauniita varpaankynsiä. Hymyllä saa monta uutta sielunsiskoa.

 

Mukavaa viikkoa!

 Kirjoittaja:

Sanna Mämmi, joogaopettaja 200RYT, Mindfulness CFM

 

 

27.04.2017 20:142 vuotta sitten

Joogakurssi ja Mindfulness Lauttasaaressa

Ensi viikonloppuna joogakurssi lauantaina 1.4. klo 13-17. Tarkemman ohjelman löydät tämän blogipostauksen lopusta. Tule mukaan joogaamaan ja kokemaan Mindfulness -syvärentoutus!

 

Osta liput tästä: http://www.lauttasaarenlady.fi/product/lempea-flow--syvarentoutus--kurssi-ei-jasenille

 

Haluan yhdistää kaksi hienoa asiaa: jooga ja Mindfulness. Pyrin huomioimaan joogaopetuksessani näiden kahden asian yhdistämisen. Monet suorittavat jooga-asanoita ja pyrkivät täydellisyyteen, vaikka tarkoitus olisi löytää itselleen ja keholleen sopiva tapa pysyä asanoissa sekä liikkua jooga-asanasta toiseen. Mindfulness antaa mahdollisuuden olla itselleen anteeksiantava ja armollinen, joten Mindfulness-ajattelutavan soveltaminen joogassa on mielestäni erittäin suotavaa. Lisäksi Mindfulness tuo läsnäolevammaksi hengitystekniikan, havainnoivan ja uteliaan mielen avulla. Joogassa pyritään juuri tähän. Tällä tavalla oppii läsnäoloa ja rauhoittumista myös arjessa.

Mindfulness kehottaa tutkimaan uteliaan kiinnostuneena kehon erilaisia tunnetiloja (kylmää, kuumaa, kosteutta, ei tuntemusta), havainnoimaan kehossa tapahtuvia kolotuksia, särkyjä tai jännitteitä (tai mahdollisesti ei mitään tuntemuksia), mutta olemaan täysin arvottamatta niitä omassa mielessä. Eli olemaan sen kummemmin miettimättä, miksi esimerkiksi jokin paikka on minulla kireä tai olemaan miettimättä sen kummemmin: "voi että kun minusta on ärsyttävää olla tässä asennossa". Tarkoitus on keskittyä hengitykseen ja sen havainnointiin, ja rauhallisen päättäväisesti pitää oma tarkkaavaisuus kehossa ja joogan tuottamassa liikkeessä.

Sekä joogassa että Mindfulness:issa käytetään apuna syvähengitystä. Monesti stressaantuneena hengitys on hyvin pinnallista ja nopeatempoista, joka taas pitää yllä stressiä eli sympaattista hermostoa. Syvähengittäminen aktivoi parasympaattisen hermoston, mikä saa sydämen sykkeen rauhoittumaan ja hengitys tasaantuu. Teetän joogassa joitain liikkeitä, joissa sydän saattaa alkaa sykkimään kovemmin. Tällainen on esim. hartiasilta. Kun liike on omalle keholle hiukan outo ja tarvitset voimaa sen tekemiseen, se automaattisesti hiukan jännittää. On normaalia, että sydämen syke silloin kiihtyy hiukan. Hartiasillassa lisäksi rintakehän alue hieman litistyy, jolloin sydän hakkaa myös siitä syystä, että sen tila pienenee. Tällöin on hyvin tärkeää, että hengitys pysyy tasaisena ja syvänä. Hartiasillassa sydämenlyönnit rauhoittuvat, kun muistaa hengittää ja keskittyy havainnoimaan hengityksen liikettä kehossa ja muita kehon tuntemuksia eikä anna mielen vaeltaa.

 

Näiden kahden yhdistämisen voimasta opetellaan siis hallitsemaan kehon tuottamia erilaisia tunnetiloja ja päästämään niistä irti. Joogaliikkeiden avulla päästetään samalla irti myös erilaisista jännityksistä ja kireyksistä.

Tulevan viikonloppun kurssilla teemana on siis irtipäästäminen. Opetan ensin joogaliikkeitä asanaklinikassa tarkemmin, jotta osaat tehdä liikkeet harjoituksessa. Teemme 90min harjoituksen asanaklinikan jälkeen. Mukaan voi hyvin tulla, vaikka ei olisi koskaan aiemmin tehnyt joogaa. Niille, jotka jo ovat pidemmällä, kurssin asanaklinikalla saa työstettyä omia asanoitaan paremmiksi. Aina on hyvä, kun joku katsoo liikkeitä ja näkee ne ulkopuolelta.

 

1.4. lauantain ohjelma:

 

13:00 - 14:30 Asanaklinikka

14:30 - 15:00 Tauko, erikoiskahvi

15:00 - 16:30 Lempeä Flow -harjoitus

16:30 - 17:00 Mindfulness Body Scanning -syvärentoutus

17:00 >          Sauna, vapaaehtoinen 

Kirjoittaja: Sanna Mämmi, joogaopettaja 200RYT, Mindfulness CFM

27.03.2017 16:522 vuotta sitten

Jumppaa, pastaa, pullaa ja yhdet joogafestivaalit

 

 

Viime perjantaina työpäivän jälkeen tulin kotiin vaihtamaan nopeasti trikoot ja topin, heitin kassiin jumppatossut ja suuntasin hetkeksi juoksemaan juoksumatolle. 45min rauhallinen juoksu tekee hyvää pitkän viikon jälkeen. Ei mitään liian raskasta perjantaisin, en vaan jaksa. Mieluummin jotain rentoa. Olo on todella hyvä juoksun jälkeen, saa vähän aineenvaihdunnan kiertämään pitkästä istumisesta. Lauantaina heräsin aamulla ennen auringonnousua. Nautiskelin pari kuppia lattea, join smoothien ja selasin uutisia. Lähdin Ladylle klo 9:30 Johanin spinningiin ja RVP-tunnille (Reisi-Vatsa-Pakara). Viikonloppuisin on jotenkin enemmän aikaa antaa treenille.

 

Sitten me lähdettiinkin siippani kanssa kävellen Helsingin keskustaan. Pikkupakkanen, aurinko ja tarpeeksi vaatetta. Päätettiin piipahtaa The Cock -ravintolassa syömässä. Olen käynyt siellä joskus lounaalla tai aamiaisella arkisin, mutta en koskaan ole syönyt listalta. Tykkään paikan eurooppalaisesta ilmapiiristä ja sisustuksesta. Tarjoilijat puhuvat englantia, vieressä istui venäläinen pariskunta. Söin Linguine Vongolen ja juomaksi rohkeasti Cokista kaikella sokerilla, thank you. Valinta oli tosin aika vaikea, kun pähkäilin eri annoksia. Jälkkärit käytiin ostamassa Stockan Herkun Kanniston leipomosta. Pistaasipullaa ja taas kahvia. Tuli oikein viikonlopun sokeri- ja hiilariähkyt. Ei haittaa!

 

Sunnuntaina päätin kurkistaa joogafestivaaleilla Helsingin Kaapelitehtaalla. En ole aiemmin osallistunut niille, koska olen halunnut mieluummin mennä festivaalipäivinä tyhjemmille joogatunneille nautiskelemaan sillä välin kun muu joogapopula on festivaaleilla. Kävin nyt testaamassa Marjo Wuorisalon YogaDance -tunnin. Tykkään selkeässä tahdissa etenevistä, dynaamisista tunneista, joten Marjon tunti jäi vähän liian hempeäksi. Muuten joogafestivaalit näyttivät tavallisilta messuilta, missä on myynnissä kaikkea mahdollista koruista kirjoihin. Tapasin paljon tuttua kylläkin. Oli ihana törmätä Mindfulness -opettajaani Leena Pennaseen, halattiin pitkään. Törmäsin myös Kauneus- ja Terveys -lehden toimituspäällikköön, tuttuun kauneustoimittajaan sekä vanhaan ystävään, kenestä myöskin on tullut joogaopettaja. Ja paljon monta muuta tuttua. Eli ihan kivat festivaalit sikäli. Ehkä joogafestivaalien ideaa pitäisi vähän enemmän terästää ja kerätä ennemmin joogan ystäviä yhteen, kuin luoda messuimagoa. Tämä vain minun mielipiteeni.

 

Mukavaa alkanutta viikkoa!

 

Kirjoittaja: Sanna Mämmi, joogaopettaja 200RYT, Mindfulness CFM

  

28.02.2017 11:182 vuotta sitten

5 asiaa, jolla näytät kauniilta ilman kikkoja

5 asiaa, jolla näytät kauniilta ilman kikkoja

Meillä on kaikilla ystäviä, joista voi aina sanoa että he näyttävät kauniilta. Vaikka he eivät olisikaan piirteiltään erityisen kauniita, he vain näyttävät erittäin luonnollisesti hyvin viehättäviltä ja –niin- yksinkertaisesti hyvin kauniilta.

Se ei johdu siitä, että nämä naiset jotenkin käyttäisivät enemmän aikaansa meikkaamiseen tai muuhun pynttäämiseen. Kauneus tulee siis jostain aivan muualta. Puhutaan sisäisestä kauneudesta. Mutta mitä se oikeasti tarkoittaa. Miten sellaisen luonnollisen hehkun saa?

Tässä muutama vinkki:

1.     Ole yhteydessä omaan kehoosi

Milloin viimeksi tunsit yhteyttä oman kehosi kanssa? Mieti sitä hetkeä. Mieti kun tunsit harmoniaa ja säteilyä suoraan omasta kehosta. Se on voinut olla pyöräillessä, lenkillä, istuskellessa mökin laiturilla, lentokoneessa matkalla Pariisiin tai vaikkapa saunassa. Pohdi sitä hetkeä ja miltä sillä hetkellä tuntui, miten se hetki vaikutti mieleesi ja kehoosi. Tällainen tunnetila on mahdollista löytää vain muistelemalla hetkiä, jolloin hyviä tunteita oli tarjolla. Siirrä ajatukset kehoosi. Harjoittele tätä mahdollisimman usein. 

2.     Harjoittele kiitollisuutta

Etsimällä jokaisesta päivästä jotain hyvää ja sellaista mistä voi olla kiitollinen, tuntee hyvää oloa automaattisesti. Istu hiljaa paikoillasi silmät kiinni 5 minuuttia päivässä ja keskitä ajatuksesi yksi kerrallaan asioihin, joista olet kiitollinen. Sädehtivä ja kiitollinen olo näkyy ulospäin rauhallisuutena ja tasapainoisena. 

3.     Muistele omaa voittajan hetkeäsi

Muistat varmaan hetken, jolloin tunsit olosi superstaraksi? Suomessa ylitsepääsemätön itsensä ylistäminen on vaikeaa, totta. Mutta jos sellainen hetki olisi, milloin se olisi ollut? Milloin kelluit maailman pinnalla? Milloin tunsit itsesi voittajaksi? Ehkä se on ollut hyvin kotoisa hetki ystävien kanssa nauraessa, tai onhan se voinut olla vaikkapa hetki jolloin voitit jotain arpajaisissa. Jokaiselle omanlaisensa. On tärkeää tuntea itsensä tärkeäksi, eikä sitä voi tehdä sinulle kukaan muu kuin sinä itse! 

4.     Syö ruokia joita kehosi kaipaa

OPETTELE KUUNTELEMAAN OMAA KEHOASI, ja anna sille sitä ruokaa mitä se milläkin hetkellä kaipaa. Mielihalut ovat aivan eri asia, kuin mitä keho oikeasti tarvitsee. Joinain päivinä on vain sellainen olo, että on tarve syödä jotain lämmintä. Anna kehollesi silloin vaikkapa lämmintä keittoa tai juurespataa. Jotain juurevaa Toisinaan taas on pakko saada syödä jotain raikasta tai kevyttä. Anna sille silloin vaikkapa salaattia. Joskus sushia. Lopeta dieettien kyttääminen, kuuntele haluatko syödä kevyemmin, tekeekö mielesi vahvempia mausteita. Mitä keho kaipaa? Oma keho kyllä tunnistaa ravintoaineet, joita se tarvitsee. Sinun tehtäväsi on oppia kuuntelemaan sitä.

5.     Opi sanomaan KYLLÄ KIITOS omalle elämälle

Mitä se tarkoittaa? Suurin osa odottaa ”sitä hetkeä elämässä”, kun on pudottanut tarpeeksi painoa tai saavuttaa tietyn statuksen elämässään. Vasta sitten on valmis ottamaan vastaan mitä elämä tuo tullessaan. Näin sitä luulisi. Elämä kulkee ohi, jos odottaa. Se ei odota. On opittava elämään hetkessä, nautittava siitä mikä on nyt. Vaikka olisikin vasta matkalla kohti parempaa painoa tai tiettyä statusta. Sitä paitsi asiat voivat muuttua hetkessä, mitä tahansa voi tapahtua sekunnin sadasosassa kun elämä kääntää suuntaa. Pysähdy näkemään elämäsi kauneus tässä hetkessä. Unohda anteeksipyytely ja nöyristely, ole rohkeasti se kuka olet!

 

Kirjoittaja: Sanna Mämmi, joogaopettaja RYT200, Mindfulness CFM, hyvinvointivalmentaja

20.02.2017 14:022 vuotta sitten

Syömisestä pihtailu kertoo häiriöstä 

 

Kiinnitin huomion YLE:n uutisissa juttuun laulaja Johanna Pakosesta, missä hän kertoo sairastaneensa bulimiaa vuosia ja löytäneensä nyt tasapainoisemman elämän. Johanna kertoo artikkelissa, että vielä reilu kymmenisen vuotta sitten hän ei osannut suhtautua kehoonsa armollisesti vaan hän halusi laihtua. Artistina hän halusi näyttää hyvältä, treenasi ja laihdutti kuin hullu. Nykyään hän opettelee edelleen kohtelemaan kehoaan armollisemmin. Tuttu tunne.

Muistan Johannan radioajoilta, kun itsekin vielä olin radiopiireissä ja muistan miten ihailin hänen hoikkaa treenattua vartaloaan. Olen Johannaa muutaman vuoden vanhempi, olen näyttänyt treenatulta ja hoikalta koko ikäni. Silti en ollut mielestäni koskaan tarpeeksi hoikka tai treenattu. Hänestä tuli Tangokuningatar 2002, minä aloitin Radio Novassa aamujuontajana 2001. Hänellä meni lujaa kuningattarena, minä tein suositun aamuohjelman lisäksi tv-esiintymisiä sekä kiersin juontamassa tapahtumissa sen minkä ehdin. Ymmärrän oikein hyvin ulkonäköpaineet, jotka liittyvät menestymiseen ja esiintyvään työhön. Kun joutuu olemaan muiden ihmisten edessä, on tunne että minun on näytettävä äärimmäisen hyvältä. Kun menee lujaa, tuntuu että juokset menestyksen kanssa kilpaa, etkä oikein tiedä mihin ollaan menossa.  

Kyllä minäkin laihduttamisen salat tiedän oikein hyvin. Tai ehkä voisin puhua paremminkin syömisen pihtaamisesta. On ottavinaan mukamas ruokaa, mutta jättääkin puolet syömättä. Tai ottaa vain 1/6 lautasellista, kun ”ei oikein ole nälkä”. On ottavinaan pullaa tai kakkua, mutta syö hitaammin kuin muut, jättää loput syömättä, ja kun kukaan ei enää huomaa ja heittää pullan roskiin. On mukamas syövinään muiden edessä, mutta pihtaa joka annoksella. Tarkkailee syömistään koko ajan ajatuksella laihduttaminen ja hoikkana pysyminen. Tai ylihoikkana pysyminen. Ja puhun siis ihmisistä, joilla ei ole minkäänlaista ylipaino-ongelmaa, päinvastoin.

Puhutaan kilttien tyttöjen tavasta kontrolloida omaa elämäänsä, silloin kun elämässään ei kykene kontrolloimaan mitään muuta. Kun elämän tahtipuikko ei ole itsellä kädessä, turvautuu ainoaan asiaan johon kykenee vaikuttamaan eli syömiseen ja omaan kehoonsa. Tämä on ollut ainakin minulla hyvin vahvasti opittu tapa teini-iästä saakka, johon olen turvautunut silloin kun elämässä on ollut kaaosmaisia tilanteita. Olin 14, kun tilanteeseen tartuttiin koulun terveysasemalla. Olen aina ollut hoikka, mutta nyt painoni oli pudonnut alle 45 kg, pituutta oli kuitenkin 165 cm. Olimme muuttaneet perheemme kanssa useasti, johon en voinut vaikuttaa.

Olen aina ollut hyvin energinen, olen lapsena harrastanut voimistelua, rakastanut pyöräilyä, hiihtämistä ja muuta liikunnallista touhua. Mutta syömisen tarkkaileminen toi liikunnallisuuteen uuden vivahteen, aloin laihtumaan. En ollut tehnyt minkäänlaista laihduttamisen päätöstä, mutta se tuntui jostain syystä silloin hyvältä. Nyt tietysti aikuisena ymmärrän, että hyvänolon tunne tuli siitä että kykenin jossain määrin hallitsemaan omaa nuoren tytön elämääni. Ohjat olivat omissa käsissä, vaikkei siitä ollut ollenkaan kyse. Vaikka tilanne saatiinkin teini-ikäisenä onneksi nopeasti hallintaan, siitä on jäänyt jälki. Olen vuosikausia toistanut tätä samaa kaavaa, kunnes viime vuosien aikana olen opetellut pikkuhiljaa pois vääristyneestä ajattelusta ruokaa ja omaa kehoani kohtaan. Olen siis todella opetellut syömään kunnolla, uskaltanut ottaa lautaselle myös vähän kalorisempia vaihtoehtoja tai ottanut vaikkapa annoksen lisää, jos on tehnyt mieli. Edelleen pelkään michelinmakkaraa, joka pitää minut osittain edelleen liikkeessä, vaikkakin olen jo kääntymässä kohti hyvänolon liikuntaa. Mutta kyllä vieläkin havahdun välillä pohtivani liikuntasuorituksia siltä pohjalta mitä olen syönyt edellisenä päivänä. Eli rangaistuksena itseäni kohtaan. Eikö tunnukin hurjalta? Liikunnan tulisi olla mukavaa ja tuntua hyvältä, se ei saa olla rangaistus siitä mitä söit.

Näitä samoja ulkonäköpaineita tai syömisongelmia on suurella osalla naisista tai tytöistä, myös osalla miehistä. Uskon, että samantyyppisiä kokemuksia on lähes joka toisella meistä nykypäivänä. En tiedä juurikaan ketään joka ei mittailisi oman lautasensa annoksia jollain tavoin.

Juttu Johanna Pakosesta löytyy YLEN Vaakakapina –sivustolla, joka keskittyy positiivisen kehokuvan puolestapuhumiseen.

 

 

Kirjoittaja on Sanna Mämmi, joogaopettaja 200RYT, Mindfulness –ohjaaja ja viestintäkonsultti 

13.02.2017 11:142 vuotta sitten

7 vinkkiä motivaatioon

7 vinkkiä motivaatioon

 

Liikunnasta saa apua myös elämän muille osa-alueille.  Se ohjaa päättäväisyyteen, itsensä hyväksymiseen ja hyvänlaiseen kurinalaisuuteen. Ihmiset kyselevät välillä miten jaksan kuukaudesta, vuodesta toiseen käydä treenaamassa, juoksemassa tai ylipäätään liikkua. Enkö ikinä kyllästy? Toki kyllästyn ja annan itselleni armoa sekä lepopäiviä. Yleensä en tosin välitä ajatuksesta ettei huvita, vaan jatkan vaikka ei huvittaisi. Miten sen teen?

1.   Rakastan musiikkia. Välillä en malta odottaa, että saan työntää kuulokkeet korviin ja sujahtaa omaan maailmaani. Hikeä, tossua toisen eteen ja hyvä fiilis. Ennen kävin bilettämässä öisin, nyt biletän juostessa. Pitkän toimistopäivän jälkeen tai viikonloppuisin keskellä päivää, kun virtaa on kuin pienellä duracell-pupulla. 

2.     Pukeudu kivasti treeniin. Osta uusia värikkäitä treenivaatteita, sellaisia joissa tunnet olosi kauniiksi ja energiseksi. En ole suuri punaisen ystävä muuten, mutta treenivaatteissa se tehoaa varmasti.

3.     Aikatauluta treenit etukäteen merkkaamalla ne kalenteriin samalla tavalla kuin työtapaamiset. Näin treeni iskeytyy mieleen ja siitä tulee pysyvämpi osa päivittäistä rytmiä. Pysy aikataulussa tai korvaa toisena päivänä.

4.     Kovan spinning-tunnin, juoksun tai muun suorituksen aikana muista positiiviset käskyt itsellesi. Erityisesti spinning-tunnilla raskasta ja kovaa mennessä viimeisillä vedoilla, päässä voi jyskyttää lause ”en jaksa, en pysty”. Vaihda lause tomerasti toisinpäin ja sano ”jaksan, pystyn, jaksan, pystyn.” Toimii!

5.     Jos et millään meinasi jaksaa lähteä, muista että treenin jälkeen olotila on hurmoksellinen. Tämä toki vaatii, että treenaat tarpeeksi kovaa ja antaudut treenille. Yhtenä päivänä kovaa, seuraavana päivänä iisimmin. Näin pysyy balanssi.

6.     Nauti ulkoisesta muutoksesta rohkeasti. Suomalaiselle on hiukan noloa nauttia omasta ulkoisesta kauneudestaan. Sisäinen hyvä olo alkaa loistaa, kun treenaa tarpeeksi. Se näkyy myös ulospäin. Samalla keho alkaa muotoutua. Anna kaikki kunnia keholliselle olemuksellesi ja anna sen näkyä. Nainen on kauneimmillaan, kun hän sädehtii sekä sisältä että ulkoa.

7.     Palkitse itsesi lisäämällä terveyttä elämääsi. Anna itsellesi lahjaksi joogaretriitti, ravintoluento, hyvinvointimatka, hieronta, kasvohoito, raakaruokakirja tai kassillinen terveyttä edistävää ruokaa. Iloitse oman terveyden edistämisestä. Tee siitä mahdollisuus, väkisin pusertamisen sijaan.

 

Kirjoittaja:

 

Sanna Mämmi, joogaopettaja RYT200, Mindfulness CFM, hyvinvointivalmentaja

10.02.2017 11:272 vuotta sitten

Joogan eri tyylilajit

 

Joogasta puhuttaessa moni asiaan perehtymätön yhdistää joogan joko monimutkaisia venytyksiä sisältäväksi liikehdinnäksi tai hymistelyä sisältäväksi meditoinniksi. Molemmat periaatteessa oikein, mutta toisaalta vielä hyvin kaukana.

Haluan avata joogaa nyt sellaiselle, joka saattaa olla joogapolullaan vasta aivan alussa tai olisi halukas testaamaan joogaa. Usein alussa menee sekaisin siitä, että testatessa joogaa eri opettajien vetäminä tunnit ovat hyvinkin erilaisia. Selvennetään siis heti: joogassa on paljon erilaisia suuntauksia, ei siis varsinaisesti tyylilajeja. Kerron tässä lisää joistain suuntauksista.

Jooga kokonaisuutenaan on aivan oma maailmansa, johon kuuluu sekä henkinen että fyysinen harjoittelu. Joogan sisällä on paljon omia nk. ”alalajeja” eli suuntauksia. Jooga on 3500 vuotta vanha laji, joka on muovautunut eri opettajien käsissä moniin useisiin muotoihinsa. Ymmärrät varmaan, etten kykene tähän blogipostaukseen avaamaan aivan kaikkea.

 

Mistä jooga tulisi aloittaa?

Joogan tavoitteena on levollinen mieli. Sanotaan että jooga on tila, jossa keho, mieli ja sielu eheytyvät. Ne ikään kuin sulautuvat yhdeksi. Joogan fyysinen puoli avaa ja voimistaa kehoa, joka tuo hyvinvointia jo itsessään. Henkinen puoli lisää kokonaisvaltaista tyytyväisyyttä elämään, ja opettaa lempeyttä itseä ja muita kohtaan. Nämä asiat lienevät juuri ne varsinaiset syyt, miksi niin moni kiinnostuu joogasta. Useat joogit näyttävät lempeiltä ja hyvinvoivilta, miksen haluaisi sitä samaa?

Osa aloittaa joogan meditaatiosta, osa taas aloittaa asanaharjoittelulla eli fyysisellä harjoittelulla. Molemmat tiet ovat aivan yhtä oikeita. Ei ole yhtä ja ainoaa tapaa aloittaa joogan harjoittamista. Mutta yksi on varmaa: kannattaa aloittaa alkeiskurssista, jotta tunneille olisi helpompaa osallistua eikä ensimmäinen kokemus karahda siihen ettei pysynyt perässä.

 

Joogasuuntauksia, mikä olisi sopivin?

Kerron nyt vähän niistä joogan suuntauksista, joiden nimiä kuulee eniten. Tämän jälkeen ymmärrät ehkä vähän enemmän mistä opettaja puhuu kun hän kertoo ohjauksensa perustuvan johonkin näistä. Sen jälkeen voit testailla mikä joogasuuntaus olisi sinulle itsellesi sopivin. 

 

Hathajooga

800-luvun paikkeilla syntynyt hathajooga on vanhin ruumiinharjoitukseen liittyvän joogan muoto. Hathajooga on perusta monille muille moderneimmille fyysiseen harjoitteluun painottaville joogatyyleille. Hathajoogan lähtökohtana on ihmisen keho. Kehoa tarkastellaan anatomista rakennetta syvemmin. Ajatellaan että kehoon varastoituvat ravinnon lisäksi myös erilaiset tunnetilat, joiden takia kehoon pakkautuu erilaisia jännitystiloja. Erilaiset kehon jännitykset taas ehkäisevät vapaan energian kulkua. Hathajoogassa tehdään liikkeitä yksi kerrallaan keskittyen vahvasti hengitykseen. Liikkeet voivat olla voimakkaita, tai tuntua siltä. Hathajoogaharjoitus etenee kuitenkin usein rauhallisesti.

 

Vinyasajooga

On tiedostettu, että ihmismieli vaeltaa helposti liikkeiden välissä, joten vinyasajooga kehitettiin aikoinaan kuljettamaan liikettä eteenpäin tasaisessa pysähtymättömässä tahdissa, liikkeiden virrassa. Vinyasajoogassa liikutaankin eteenpäin usean liikkeen sarjassa, liikkeistä syntyy flow. Liikkeen ja hengityksen yhdistäminen tekevät vinyasajoogasta hyvin elämyksellisen meditatiivisen kokemuksen. Mielekkäällä asanojen sarjalla on siis tarkoitus saavuttaa vaikutukset kehoon, mieleen ja sieluun. Liikesarjat vaihtelevat paljon, ja ne voivat olla hyvinkin erilaisia eri opettajilla.

 

Astangajooga

Voimajoogaksikin kutsuttu vahvojen liikkeiden suuntaus. Astangajoogan erikoisuus piilee ehkä sen liikesarjojen täsmällisessä suorittamisessa. Fyysisesti erittäin haastavat asanat (asennot ja liikkeet) vaativat usein hyvää peruslihaskuntoa sekä notkeutta. Liikesarja pysyy samana, joten oppiessasi sarjan pikkuhiljaa, voit harjoittaa astangaa myös itsenäisesti ulkomuistista.

 

Hotjooga

Riippuen mitä hotjoogaa kokeilet ja harjoitat, tässäkin tyylilajeja on jo paljon. Bikramjooga on Bikram Choudhury nimisen henkilön kehittämä joogamuoto. Bikramjoogaa harjoitetaan 30-35asteisessa salissa. Harjoituksessa käydään läpi 24 fyysisesti vaativaa asanan sarjaa yhdistettynä hengitysharjoituksiin. Bikyasajoogasarjan on kehittänyt Yhdysvalloista kotoisin oleva Gabriel Azoulay. Bikyasa pohjautuu astanga ja vinyasajoogan sekoitukseen. Hotjoogalajeja on kehittänyt myös mm. Baron Baptiste. Lämpö lisää kehon venyvyyttä ja voimakas hikoilu puhdistaa kehoa. Lisäksi lämpö tuottaa hyvänolontunnetta. Tunteja on erilaisia.

 

Näiden lisäksi joogan suuntauksia on Kripalujooga, Kundaliinijooga, Powerjooga, Jivamuktijooga, Sivanandajooga, Anusarajooga, Akrojooga… On joogafilosofiaa, joogamusiikkia, tapahtumia…

Muista myös, että kaikkea joogaa on eri tasoja. Valitse oman tasosi mukaan. Kukaan ei ole seppä syntyissään, joten anna keholle ja mielelle aikaa avautua. Rakkaudessa ja lempeydessä.

 

Nautinnollisia joogakokemuksia!

 

Kirjoittaja on Sanna Mämmi, joogaopettaja RYT200, Mindfulness –perusohjaaja ja hyvinvointivalmentaja

15.01.2017 17:342 vuotta sitten

Blogit

Liikunta on lääke moneen asiaan

En voisi kuvitella elämääni ilman liikuntaa. Aiemmin olin kova suorittamaan ja treenasin kovaa. Nyt pikkuhiljaa siirtyessä lähemmäs keski-ikää, olen rauhoittumaan päin. Välillä huomaan, ettei kiinnostaisi yhtään lähteä liikkumaan rasittavan työpäivän päätteeksi. Liikunkin siitä syystä oman senhetki...

09.08.2017 12:031 vuosi sitten

Tie pysyvämpään terveyteen ja onnellisuuteen säilyy niillä, jotka osaavat leikkiä

Muistatko välitunnit koulussa? Se oli se hetki, jolloin kello pärähti soimaan, jätettiin kaikki siihen paikkaan ja juostiin ulos kavereiden kanssa leikkimään hetkeksi. Välitunnilla keksittiin hetken ajan kaikenlaista villiä ja seikkailunomaista, kokeiltiin kaikenlaista hassua. Liikuttiin, juostiin j...

17.07.2017 18:111 vuosi sitten

TERVEYDESTÄ HUOLEHTIMINEN VOI KÄÄNTYÄ STRESSAAVAKSI

Elän juuri nyt sellaisia hetkiä toimistotyössä, jolloin on hektistä. Asiakkailla on kiire, kun lomat ovat tulossa ja kaikki pitäisi saada hirveällä tohinalla valmiiksi kuukaudessa ennen juhannusta. Stressaavissa elämänhetkissä lähden normaalisti harrastamaan jonkinsortin liikuntaa tai joogaa tai me...

30.05.2017 11:161 vuosi sitten

Galleria